top of page

Wereldlichtjesdag begon meer dan 40 jaar geleden in het Verenigd Koninkrijk: kapelaan Simon Stephens, verbonden aan het Warwick Hospital, merkte dat rouwende ouders veel steun bij elkaar vonden. Ze hadden meer aan elkaar dan aan hetgeen hij voor hen deed of tegen hen zei. Zo organiseerde hij tal van ontmoetingsdagen en The Compassionate Friends werd een feit. Eind jaren ’70 werd er ook een Amerikaanse Compassionate Friends opgericht, en ondertussen is de organisatie van Worldwide Candle Lighting al wereldwijd verspreid.

Het voornaamste doel is nog steeds om verbondenheid, begrip en troost te bieden aan ouders, broers en zussen, grootouders en andere familieleden.

Het besef dat je niet alleen bent met je verdriet kan een ware steun zijn.

Iedereen vult dit in zoals hij of zij wil. Men kan deelnemen aan een Wereldlichtjesdag bijeenkomst (zie voor alle locaties www.wereldlichtjesdag.nl ) of men kan herdenken in intieme kring. Maar door Wereldlichtjesdag wereldwijd altijd op hetzelfde moment te organiseren creëren we met z’n allen een enorm gevoel van verbondenheid onder lotgenoten. Zo worden er tijdens Wereldlichtjesdag, elk jaar op de tweede zondag van december om 19 uur lokale tijd, wereldwijd vele kaarsjes aangestoken die minstens een uur branden. Er gaat er als het ware een virtuele, 24 uur durende golf van licht over de wereld, die zich van tijdzone naar tijdzone beweegt. Dat geeft een warm gevoel waardoor je beseft dat je niet alleen bent met dat immense verdriet.

bottom of page